«Щодо «витратити» – бачимо, а щодо «якісно» – тут потрібно ще багато працювати», – Зубко про ефективність використання коштів на місцях

З реформою децентралізації щороку зростають не тільки місцеві бюджети, а й державна підтримка. В 2014 році на реалізацію державних програм виділялось 500 млн грн, а сьогодні – вже на рівні 20,75 млрд грн. Практично, в 41,5 рази ми збільшили державну підтримку місцевого та регіонального розвитку. До цього слід додати ще 14,7 млрд грн субвенції на будівництво місцевих доріг. І у зв`язку зі збільшенням фінансування, ми, як держава, мотивуємо місцеве самоврядування вкладати в пріоритетні напрямки, що закладені в державній регіональній політиці. Це заклади освіти, охорони здоров’я, центри надання адмінпослуг, центри безпеки, інфраструктура доріг.

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко в інтерв’ю ІА «Укрінформ».

«Щодо «витратити» – бачимо, а щодо «якісно» – тут потрібно ще багато працювати. Чому? По-перше, ми бачимо зменшення залишків бюджетних коштів на казначейських рахунках в кінці року. Якщо, наприклад, у перший рік у нас було 70 млрд грн залишків, а загалом бюджети складали на рівні 100 млрд грн, то ми розуміємо, що на місцях просто не очікували, що надійдуть такі кошти і не були готові реалізовувати проекти. Минулий рік бюджети склали 234 млрд грн, а залишки – 67 млрд грн. Обсяг коштів практично збільшився в 2,5 рази! Але чи навчилися вони готувати проекти і ефективно витрачати кошти? Отут у мене запитання виникає, навіть як у платника податків», – наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець зазначив, що Мінрегіон розробив стандарти для реалізації соціальних та інфраструктурних проектів на місцях. «Стандарти – це задані висоти. Ми йдемо до Європи, і люди не повинні, і це головне завдання децентралізації, повертаючись з Польщі в Україну, помічати різницю в інфраструктурі, школах та дитсадках, якості надання адміністративних послуг. Це і є імплементація Угоди з ЄС», – заявив Геннадій Зубко.

Щодо стандартів надання якісної освітньої послуги, за його словами, це означає не просто нові методички, підручники або скорочення/збільшення кількості предметів. Стандарти комплексно охоплюють це питання – як повинна виглядати школа, який має бути дизайн, енергоефективність, безбар’єрність, навколишня інфраструктура.

«Це той Новий Освітній Простір – проект, який якраз реалізовує Мінрегіон. І все для того, щоб дитина дійсно відчувала себе в ній, як удома. Також потрібно планувати і систему закладів освіти, й інфраструктуру шляхів. Якщо дорога буде проведена до школи, має бути шкільний автобус, який довезе дітей. Ми постійно говоримо: все повинно бути комплексно!», – підкреслив Геннадій Зубко, зазначивши, що це стосується і медичних послуг з системою амбулаторій, госпітальних округів і мережею якісних доріг для транспортування хворого.

«Саме у комплексному баченні реформ й полягає ефективність використання коштів. Чому ми зараз працюємо над складанням мапи-мережі амбулаторних дільниць, де у нас від 1500 до 2200 мешканців проживають у межах однієї дільниці? Бо, згідно з нормами ВООЗ, має бути доступність до медичного закладу в межах однієї години пішої ходи або на рівні 7-6 кілометрів відстані. Всього повинно бути 4223 амбулаторій. Вже будується 517 таких закладів, з них здано вже близько 100», – заявив Геннадій Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України