Регіональні стратегії розвитку мають стати відкритими інвестиційними планами, — Альона Бабак

Україна має вийти на новий рівень стратегічного планування регіонального розвитку. Стратегія має стати публічним відкритим інвестиційним планом, який буде орієнтиром для бізнесу і громад.

Про це сказала Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час Першого інвестиційного форуму за ініціативи Президента України «RE: THINK. Invest in Ukraine».

За її словами, Україна має проблеми в економіці розвитку регіонів через відсутні дієві регіональні стратегії, а також неефективні механізми фінансової підтримки таких стратегій.

«Перші стратегії розвитку регіонів були прийняті в Україні ще у 2006 році. На жаль, і досі бачимо, що стратегічні документи держави, як і стратегії розвитку регіонів залишаються просто папірцями. Документами, які живуть окремо від механізмів державної підтримки розвитку.

Через державні механізми фінансової підтримки реалізуються проекти соціального спрямування, а не так звані розвиткові проекти, які б створювали додаткові робочі місця і забезпечували конкурентоспроможність регіонів. Це відбувається через особливості механізмів бюджетного фінансування, коли замовником на отримання кошів держави виступають органи місцевого самоврядування або обласні державні адміністрації. А які вони замовляють проекти? Безумовно соціального спрямування. На ремонт лікарні, будівництво школи чи спортивних майданчиків. А бізнес і механізми державно-приватного партнерства через державну підтримку не розвиваються. Як наслідок, бізнес не отримує достатню державну підтримку своєї участі в розвитку регіонів», — повідомила Міністр.

Альона Бабак зазначила, що в Україні недостатньо фінансується розвиток інфраструктури. За субіндексом «Інфраструктура» рейтингу Всесвітнього економічного форуму 2018 року Україна опинилася на 78 місці зі 137 країн світу. Окрім того інвестиційні процеси в розвиток регіонів здійснюються досить хаотично.

«Як і в 2006 році, так і сьогодні ми говоримо про ту ж саму проблему: диспропорції в розвитку регіонів. Наразі капітальні інвестиції в розрахунку на одну особу відрізняються по Україні у 16 разів. Тобто інвестиційні диспропорції такі ж актуальні, як і 10 років тому. Це відбувається також через те, що інвестиції хаотичні. У містах і населених пунктах відсутня містобудівна документація, а державний архітектурно-будівельний контроль був корупційним.

Тому ми сьогодні маємо вийти на інший рівень стратегічного планування регіонального розвитку, де стратегія стає публічним відкритим інвестиційним планом, який буде орієнтиром для бізнесів і громад. Для того, щоб можна було побачити пріоритети і як надалі використовувати цю стратегію», — наголосила вона.